Tytoń ratunkiem dla Afryki

Ostatnimi czasy ukazły się dwa raporty dotyczące swiatowego ubóstwa – raport specjalistów Banku Światowego oraz raport amerykańskiej organizacji non-profit IFPRI, zajmującej się właśnie tym problemem. Co dziwne, raporty napawają optymizmem, cel ONZ przyjęty w 2000 roku, aby w ciągu 15 lat zmniejszyć o połowę odsetek ludzi żyjących w skrajnej biedzie (poniżej dolara dziennie) wydaje się możliwy do osiągnięcia. Od 1981 odsetek najbiedniejszej ludności zmniejszył się o połowę, z 40% do 18%. Jednak za tymi optymistycznymi danymi kryje się jeden „drobny” problem – takie wyniki to efekt rosnącej zamożności Chińczyków (6x mniej biednych) i Hindusów (prawie połowę). W Afryce, jak na zachodzie – bez zmian.

Z pomocą przychodzi nauka – udało się wyhodować dzięki modyfikacjom genetycznym tytoń, który potrafi wytrzymać bez wody 15 dni – dotychczas hodowane gatunki nie osiagają jednej trzeciej tego czasu. Udało się wyizolować i zmodyfikować gen odpowiedzialny za „gubienie” liści w warunkach niskiej wilgotności – mechanizm ten chroni roślinę przed utratą wody. Po modyfikacji okazało się, że wyhodowane w ten sposób rośliny w porównaniu do grupy kontrolnej, przechodzą w „tryb Rambo” – nie tylko potrzebują mniej (o około 1/3) wody, ale lepiej gospodarują zasobami i można z nich otrzymać lepsze plony. Jeśli podobnie można będzie zmodyfikować inne rodzaje roślin, przed światowym rolnictwem otworzą się nowe możliwości.

Generalnie nie jest wesoło, w krajach rozwiniętych na wyprodukowanie jednej kalorii żywności potrzeba kilkuset kalorii nakładów – wiąże się to ze zużyciem nawozów, paliwa i środków ochrony roślin. Tymczasem ilość gruntów wykorzystywanych pod uprawę nie zwiększy się, a do 2050 roku potrzeba będzie szacunkowo dwukrotnie więcej żywności aby ludzkość nie głodowała. Nie da się osiągnąć takiego poziomu produkcji bez zastosowania żywności modyfikowanej genetycznie. Problem w tym, że nie wiadomo czy jest ona w 100% bezpieczna. Uważam jednak że warto zaryzykować.

~ - autor: K w dniu Grudzień 6, 2007.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: